About

Tanzania är så mycket .......

Om föreningen Ushirika

Hans och Kerstin Forsberg tillbringade åren 1971-73 och 1979-81 i Moshi, Tanzania. Där arbetade de på en Internationell skola, International School Moshi (ISM). Intill skolan stod ett stort modernt sjukhus färdigt i mars 1971. Lutherhjälpen var med och finansierade en tredjedel av byggnadskostnaden. 1971 behövdes läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, apotekare, patologer, barnläkare m.fl. från andra länder för att bygga upp detta undervisningssjukhus (KCMC). Alla yrkes-kompetenser kom ofta med sina familjer, unga och dedikerade i sin uppgift. Tanken var att sjukhuset så småningom skulle drivas av välutbildade tanzanier vilket sker idag, 2020. Alla barn som följde med sina föräldrar behövde gå i en skola så att de kunde fortsätta hemma i sina hemländer när de återvände, därför startades ISM.
1992 gjorde Hans och Kerstin ett återbesök i Tanzania tillsammans med sina barn. De fick då kontakt med Montessori Training Center och har sedan dess haft Montessori Training Center som bas för sina besök i Tanzania.

Idag är det en hel stadsdel runt sjukhuset med bostäder för studenter, små affärer instuititioner av olika slag. Undrar om de som fattade beslutet om att starta KCMC hade en aning om hur det skulle se ut 50 år senare?

  • Välkomnande människor
  • Nyfikna barn som vill lära
  • Blommor i överflöd när det regnat
  • Blommande chakarandaträd i november
  • Ett fantastiskt djurliv
  • Idag närmare 60 miljoner människor (1971 - 15 miljoner)
  • Mineraler, tanzanite, guld, silver, naturgas
  • Fattigdom, föräldralösa barn,
  • En växande medelklass
  • Torka, för mycket regn, minskad glaciär på Kilimanjaro

Goda relationer

Våra liv består av många relationer.

Att under så lång tid ha fått vara i en relation med Montessori Training Center, deras lärare och våra stipendiater har verkligen gett en speciell utblick i världen.
2002 reste Hans och Kerstin tillsammans med sina vänner Bo och Margareta Rosborg och Lars och Birgit Eriksson till Moshi. Här fick vi alla sex tillsammans uppleva Tanzania och dess välkomnande människor. 
Vi besökte Montessori Training Center och vi upplevde tillsammans den drivkraft för samhällets utveckling som denna utbildning står för. Tillsammans ville vi bilda föreningen som har till uppgift att dela ut stipendier för utbildning och bidra med kunskap om landet Tanzania.


USHIRIKA wa NEEMA

är en kommunitet av lutherska kvinnliga diakoner. De kallar sig systrar. Tyska diakonissor från Augsburg hjälpte den Lutherska Kyrkan i Tanzania att starta denna kommunitet. Idag finns ca 70 kvinnor för vilka Ushirika wa Neema är deras hem. Många är högutbildade och har jobb inom skola, sjukvård, kyrka mm. Någon är hotelldirektör, en annan rektor, några arbetar som lärare i sydvästra Tanzania, några andra driver ett barnhem i byn Machame några mil bort och många arbetar med kommunitetens odlingar och djur. De driver sitt eget lantbruk för att ha mat till alla. Alla inkomster går direkt in till hela kommuniteten.
2018 kunde Nyköpings församling ta emot Sister Elistaha, chef för kommuniteten och Sister Christina, rektor för montessoriutbildningen. Elistaha och Christina deltog dessutom i ett familjeläger kallat Korsvei där de inspirerade ungdomar med berättelser från sina egna ungdomsår. Ganska dramatiska berättelser.


Kilimanjaro

PREVIOUS STUDENTS

Eliaichi A. Kimambo

Rachel Mchau
Heaven Kamnde 

2006 - 2014

Elilure S. Mweka
Lightness Richard
Sylvester Kisanga
Lucy Usima
Eveline Moshi
Neema Kingai
Violet Maro
Jackson Saiboku Mollel
Edina Kilawe
Glory Ngaina
Faith Mmuru
Linda Shoo
Salome Singa
Ruth Fisha
Leoma Tango


2015
Happiness Kamasho
Giftiel Tomonja
Rose Steward Urio
Ester Mariki
2016
Witness Mremi
Neema Panga
2017
Dominister Kitange
Edna Kipaeni

Naomi Lazaro
Bernhard Temba
Michael Alfred
2018
Ester-Rose Munisi
Hilda Mariki
Ester Mmanga
Josephine Joseph

2019
Naishie Paulo
Anna Laurent
Vitalis Sindef
Glory John
Frida Bernhard
2020

Lightness Joseph
Joyce Panga

Copyright @ All Rights Reserved